top of page

Створення Національної психологічної асоціації (НПА) вийшло з ініціативи Бурлачука Олег Леонідовича, діючого секретаря НПА, запропонованої у новоствореній ним групі соціальної мережі Facebook 8 грудня 2011 року, хоча попередні домовленості щодо необхідності створення професійної спільноти нового рівня, почались ще на конференції ПСІКОН у грудні 2009.

У 2017 в новостворене парасолькове об’єднання увійшли 5 асоціацій - засновниць: Всеукраїнська психодіагностична асоціація, Всеукраїнська Арт-терапевтична асоціація, Українська асоціація Транзакційного аналізу, Інститут клієнт-центрованої та експірієнтальної психотерапії та Асоціація дитячих та сімейних психологів України, а також Київська асоціація практикуючих психологів та психотерапевтів в якості асоційованого члена. В липні 2017 року на Європейському психологічному конгресі в Амстердамі за переважної кількості голосів делегатів ради президентів, НПА, як національного представника України, було прийнято до складу Європейської Федерації Психологічних Асоціацій (EFPA).

На кінець 2023 року Національна психологічна асоціація налічує понад 2 тисячі членів.

Як професійне об'єднання, ми керуємося принципами демократичності та рівноправ’я всіх членів-учасників спілки. Зміна керівництва асоціації проводиться кожні 2 роки шляхом відкритого голосування на Загальних Зборах організації.

Ми прагнемо створювати для членів асоціації умови для розвитку, обміну досвідом, реалізації своїх інтересів та талантів. Кожен член НПА може брати участь в роботі дивізіонів, підключатися до діяльності робочих груп, брати участь в громадських обговореннях проєктів, може бути залучений експертом в різноманітні проєкти.