top of page
Пошук
  • npauaorg

ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД ЕТИЧНОЇ КОМІСІЇ НПА

З квітня 2022 року засобами масової інформації та в соціальних мережах розповсюджуються публікації та статті щодо випадків вбивств, катувань та зґвалтувань російськими солдатами українського цивільного населення, зокрема у Бучі, Ірпені, Гостомелі, тощо. Деякі публікації базуються на інтерв’ю психологів, психотерапевтів та осіб, які позиціонують себе як такі, з жертвами військових злочинів.


Етична комісія Національної психологічної асоціації (ЕК НПА) наголошує на необхідності дотримання фахівцями, експертами та представниками ЗМІ етичних вимог при висвітленні таких подій та історій осіб, які зазнали травматичного досвіду.


Люди, які пережили травматичні події, заслуговують на повагу, дотримання конфіденційності та захист від можливої ретравматизації. Їхні інтереси бути на першому місці і превалювати над соціальними, політичними чи медійними цілями.


Етична комісія нині розглядає першу скаргу щодо можливого порушення етичних вимог до діяльності психолога-консультанта, члена НПА, в контексті висвітлення військових злочинів. Також завершується робота над текстом «Рекомендацій та зауважень щодо висвітлення психологами, публічними особами та ЗМІ тем жорстокого поводження, злочинів проти сексуальної недоторканості та інших злочинів у період війни», які незабаром будуть опубліковані у відкритому доступі та розіслані ЗМІ.


Члени Етичної комісії підкреслюють, що психічне здоров’я – важливий ресурс у протистоянні російській агресії, а етика та права людини, у тому числі у випадках висвітлення військових злочинів, є значущим інструментом захисту громадського та індивідуального благополуччя.

23 перегляди0 коментарів
bottom of page