top of page
Пошук
  • npauaorg

Психологи світу зобов’язуються використовувати психологічну науку для запобігання кліматичним змінам

Валерія Палій представила Національну психологічну асоціацію України на зустрічі, яка відбувалась 14-16 листопада 2019 року в Лісабоні (Португалія). Зустріч організовано з метою залучення світової психологічної спільноти до процесу спрямування ресурсів на подолання глобальних кліматичних змін та підтримки «Цілей сталого розвитку ООН». Загалом у події взяли участь представники психологічних асоціацій з понад 40 країн світу та 5 континентів.


 

«Це була велика честь та відповідальність бути запрошеною та брати участь в цій історичній зустрічі» – зазначила Валерія Палій. – «Психологія як наука про поведінку може дати достатньо знань про те, що можна зробити людству для запобігання та зменшення впливу кліматичних змін, а також з метою визначення та розробки стратегії вирішення проблеми. Ми взяли на себе зобов’язання запропонувати провідним спеціалістам у сферах управління, науки, охорони здоров’я та бізнесу більше використовувати наявні психологічні знання в процесі розробки стратегічних механізмів по сприянню стійкій превентивній та кооперативній поведінці».


Учасниками першого Міжнародного психологічного самміту з питань глобального здоров’я було оприлюднено Декларацію про співпрацю, яка була затверджена 43 підписами. Підписанти дійшли згоди інвестувати власні професійні, науково-дослідницькі, навчальні, культурні та практичні ресурси «для досягнення прогресу в питаннях найбільшої значимості для вирішення яких, психологи можуть зробити вагомий внесок». Першочергові зусилля будуть реалізуватись в межах Цілі сталого розвитку № 13 ООН: Прийняття мір для подолання кліматичних змін та їх наслідків.

Учасниками також було підписано Референдум із посиланням «на думку переконливої більшості вчених-кліматологів, які переконані в тому, що кліматичні зміни становлять серйозну глобальну загрозу та відбуваються швидше, аніж очікувалось раніше, саме внаслідок людської поведінки».


Марсело Ребелу ді Соза, Президент Португалії, звернувся до Саміту високо оцінивши наміри психологів прийняти виклик запобіганню глобальним кліматичним змінам.

«Вибір саме цієї проблеми є вірним, оскільки вона є проблемою глобального масштабу»,– було ним зазначено. – «Необхідно приймати глобальні міри реагування. Адже це не є проблемою однієї окремої країни, навіть – не супердержави, яка б могла вирішити цю проблему самостійно».


Впродовж зустрічі, що відбувалась 14-16 листопада, учасниками було розроблено план по впровадженню пропагандистської діяльності, компаній в засобах масової інформації та досліджень з метою досягнення цілей викладених Декларації та Резолюції. Учасники дійшли згоди продовжувати співпрацю для втілення планів в життя у відповідних країнах.


Серед учасників з п’яти континентів були представники за наступних країн: Австралії, Бразилії, Швеції, Куби, Йорданії, Мексики, Нігерії, Південної Кореї, Непалу та Уганди. Саміт проводився сумісно Американською психологічною асоціацією та Товариством психологів Португалії.


Для отримання більш детальної інформації про події Саміту можна відвідати https://www.psychologyandglobalhealth.org/

3 перегляди0 коментарів
bottom of page