top of page
Пошук
  • npauaorg

ВІЙНА ТА РОЗЛАДИ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ

З початком повномасштабної війни в Україні, ми спостерігаємо загострення психічних проблем серед цивільного населення, і розлади харчової поведінки (РХП) не є виключенням.


У кожної людини є своя реакція на стрес, хтось починає переїдати, а інші навпаки відмовляються від їжі. Такі зміни у харчовій поведінці можуть супроводжуватися коливаннями маси тіла, що не тільки стає значним тригером для людей з розладами харчової поведінки, а також може провокувати розвиток РХП.


Наразі у багатьох є помилкове переконання, що потрібно страждати, навіть якщо знаходишся у безпеці і хороших умовах для життя. Але ми хочемо всім нагадати, що саме зараз той час, коли кожен з нас повинен максимально піклуватися, в першу чергу, про себе, своє психічне та фізичне здоров’я.


Пропонуємо вам скористуватися нашими рекомендаціями по турботі про себе, які допоможуть знизити ризик розвитку РХП та стабілізувати свій стан:


1. ВІДНОВИТИ РЕЖИМ ТА СТРУКТУРУ ХАРЧУВАННЯ


Запланувати розклад трьох основних прийомів їжі та дотримуватися такого розпорядку кожного дня (щодо перекусів, ви маєте узгодити це зі своїм лікарем-дієтологом, тому що не для всіх людей, перекуси корисні). При цьому відмовитися від обмежень та сортування продуктів на «хороші» та «погані» або «корисні» та «шкідливі».

Надавати перевагу складним вуглеводам на сніданок, обід та вечерю, додаючи у тарілку білки з жирами та овочі. Корисні фрукти зранку.

Інтервали між прийомами їжі не повинні бути занадто тривалими.

Під час прийому Їжі смакуйте, не відволікаючись від трапези на розмови, телефон, фільм тощо.


2. ПОТУРБУВАТИСЯ ПРО ГІГІЄНУ СНУ


Дуже важливо засинати та прокидатися приблизно у той самий час кожного дня.

Тривалість сну повинна бути не менше 7-8 годин.

Засинайте без гаджетів, у роздумах про щось приємне.


3. ЗАБЕЗПЕЧИТИ СОБІ ПОМІРНУ ФІЗИЧНУ АКТИВНІСТЬ ЩОДНЯ


Надавайте перевагу своєму улюбленому виду фізичної активності.

Якщо не знаєте, з чого почати, оберіть щоденні прогулянки протягом 30-60 хвилин.


4. ЗАЙМАТИСЯ ПРИЄМНИМИ СПРАВАМИ


Напишіть список занять, які приносять вам задоволення та виконуйте декілька кожного дня.


5. ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ (це п’ятий пункт, але насправді він перший і найголовніший).


Порушення харчової поведінки мають значний вплив на якість життя людини. Найкраще, що ви можете зробити для себе - звернутися за допомогою та підтримкою до кваліфікованих фахівців.


Матеріал підготовлено Надією Оснік, психологом, спеціалістом по роботі з порушеннями харчової поведінки, членкинею дивізіону НПА «Психологія харчової поведінки».

429 переглядів0 коментарів
bottom of page