top of page
Пошук
  • npauaorg

ЗВЕРНЕННЯ НПА ДО МІНІСТРА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

Ми просимо справедливо оплачувати роботу психологів з немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров'я.

До НПА звернулися наші активні члени, які працюють у сфері охорони здоров’я. На жаль так сталося, що професія психолога з немедичною освітою відсутня у переліку фахівців, за яким МОЗ зобов'язує директорат лікарень достойно оплачувати працю на рівні лікарів та медсестер з 10 березня 2022. Ми знаємо, яку важливу справу наші колеги щодня роблять на своїх робочих місцях, тож разом ми підготували колективне звернення до Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, текст якого наводимо нижче. Лист був надісланий до Міністерства 10 лютого 2022.

Віктор Ляшко та Міністерство охорони здоров'я України, сподіваємося на вашу допомогу!


Шановний Вікторе Кириловичу!

Національна психологічна асоціація, як громадська спілка, що налічує понад 1000 членів фахових психологів з гуманітарної освітою з усієї країни і є представником України у Європейській федерації психологічних асоціацій (налічує понад 400 000 психологів Європи) звертається до Вас із клопотанням про внесення змін у постанову МОЗ щодо забезпечення базової заробітної плати медичним працівникам та внесення змін щодо професій дотичних до медичної діяльності у сфері надання психіатричної допомоги, та внести до цього переліку професію психолога, що має вищу немедичну гуманітарну освіту та працює у сфері надання психіатричної допомоги. Згідно «Плану заходів із реалізації концепції розвитку охорони психічного здоров’я

України на 2021-2030, який був затверджений Кабінетом Міністрів України 6 жовтня 2021 року», передбачено:

  1. Приведення законодавства, що регулює надання послуг психічного здоров’я у відповідність до положень міжнародного законодавства.

  2. Забезпечення впровадження галузевих стандартів у сфері охорони психічного здоров’я.

  3. Розвиток системи психологічної допомоги.

Відповідно цього плану та згідно програми медичних гарантій про надання психіатричної допомоги населенню, в пакетах НСЗУ «Стаціонарна психіатрична допомога», «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами», та інш.. визнається компетенція та роль психолога, як фахівця з немедичною освітою у сфері охорони психічного здоров’я та відображено психолога, як спеціаліста, що бере участь у наданні послуг населенню в тісній співпраці з лікарем-психіатром у вигляді:

  • психодіагностичного дослідження пацієнтів (первинного та в динаміці лікування);

  • психологічного консультування;

  • психокорекційного впливу в стаціонарі;

  • в тісній співпраці з лікарем-психіатром, медичною сестрою, соціальним працівником та більш поглибленому контакті з пацієнтом в мобільній мультидисциплінарній команді.

Тому, спираючись на факти про безпосередню приналежність «психолога з вищою немедичною гуманітарною освітою, який працює у сфері надання психіатричної допомоги», та який безпосередньо причетний до надання допомоги пацієнтам з проблемами ментального/психічного здоров’я, просимо вас:

  1. Розглянути питання щодо внесення змін у перелік професій, що пов’язані з медичною діяльністю та додати до переліку фахівців професію «психолога з вищою немедичною гуманітарною освітою, який працює у сфері надання психіатричної допомоги».

  2. Внести зміни до постанови Кабінету Міністрів від 12.01.2022 «Деякі питання до оплати праці медичних працівників в закладах охорони здоров'я» і додати «психолога що має вищу немедичну гуманітарну освіту та працює у сфері надання психіатричної допомоги», як професію дотичну до медичної діяльності у сфері надання психіатричної допомоги.

3 перегляди0 коментарів
bottom of page