top of page
Пошук
  • npauaorg

УКРАЇНА ПРИЄДНАЛАСЯ ДО ГЛОБАЛЬНОГО РУХУ ПСИХОЛОГІВ ЗАДЛЯ ДІЙ ПРОТИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

По всьму світі зросла кількість випадків появи домашнього насильтства в часи пандемії COVID-19. Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева наводить такі дані у своєму інтер’ю до Kyivpost від 9 червня 2020.

Режим соціальної ізоляції, введений у багатьох країнах для уповільнення поширення захворювання, посилив іншу вже раніше наявну пандемію – домашнє насильство. Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) нещодавно повідомив про зростання на 20 % випадків насильства з боку інтимних партнерів, що спостерігалося у всьому світі за три місяці карантину.


 

У травні 2020 року кількість кримінальних справ в Україні, пов'язаних із домашнім насильством, становила 1 511, натомість у травні 2019 року – 795. Звісно, ці цифри не відображають повної картини, адже частина випадків незадокументовані, оскільки постраждалі далеко не завжди звертаються по допомогу через страх помсти.

Джерело: дані з посилання на офіс головного прокурора наводить http://www.un.org.ua/ua/informatsiinyi-tsentr/news/4939-pandemiia-covid-19-zahostryla-problemu-domashnoho-nasylstva

Як ідеться у доповіді Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за 2019 рік, лише 7% жінок в Україні, які постраждали від насильства з боку свого партнера, звернулися до поліції. Поліція та судова система часто не реагують на цю проблему, що відображає поширену в українському суспільстві думку, що домашнє насильство – це «особиста, сімейна справа», яка не стосується держави, і що постраждалі від насильства певною мірою самі його «спровокували».

Психологи з усього світу б’ють на спалах. Колеги з об’єднання GENFAMI наводять вражачі дані. Так лінії довіри вже в перші тижні карантину отримали більшу кількість дзвінків. В Іспанії у перші тижні карантину кількість звернень збільшилися на 26%, і зросла до 46%, в Поругалії на 32%, Кіпрі у перший тиждень кількість запитів про допомогу підвищилася на 30%, в Бразилії 40%, Великій Британії 25%, загалом країнах Європейського союзу 49%, в Колумбії у перші два тижні кількість дзвінків зросла на 46%, а після на 176%. Вражає?

Ми, Національна психологічна асоціація, закликаємо колег об’єднати зусилля. Ми хочемо створити карту ініціатив допомоги та робити більше просвітницьких матеріалів на цю тему, якщо ви хочете допомогти нам - поширте ці матеріали, напишіть нам на office@npa-ua.org, давайте будемо співпрацювати заради спільної мети. Також ви можете використовувати ваші власні історії, інформаційні матеріали, контакти, використовуючи хештеги #actionagainstviolence #globalpsychology. Тема насильства мовчазна тема, тож час заговорити про неї.

Скачати повноформатний бюлетень можна тут:


Ukrainian_GPLT_against-home-based-violen
.
Завантажити • 652KB


3 перегляди0 коментарів
bottom of page