top of page
Пошук
  • npauaorg

Інформація про робочий візит до Албанії

Кілька тижнів тому ми інформували вас щодо поїздки представників НПА до Албанії. Пропонуємо вам ознайомитися із ситуацією детальніше.

О 3:50 ранку 26 листопада величезний землетрус стався у Албанії. 6,4 бали за шкалою Ріхтера. 52 людини було вбито і сотні будівель були зруйновані. Всі державні органи були непідготовленими до цієї ситуації. Першого ж дня, Асоціація психологів Албанії звернулася до всіх своїх членів із закликом добровільно прибути до постраждалих районів і надати першу психологічну допомогу.


 


Був негайно організований Надзвичайний Штаб, на чолі з президенткою Асоціації, д-р Вальбона Треска, для отримання в режимі реального часу інформації і надання першої психологічної допомоги на основі цієї інформації. 350 психологи відповіли на публічний заклик і охопили 53 ділянки катастрофи. Асоціація створила мережу, яка транслювала в режимі реального часу потреби кожного центру, де були зібрані люди, які постраждали від землетрусу. 5 днів поспіль, Асоціація психологів була єдиним органом, який передавав органам влади фактичні оновлені дані, необхідні для управління ситуацією.

Розуміючи важливість та складність ситуації, Асоціація звернулася за допомогою до EFPA та інших організацій для допомоги у підготовці психологів, які будуть продовжувати лікувати довготривалі наслідки травм. Першими організаціями, які запропонували допомогу, стали Україна, а потім Португалія, Туреччина та Італія.

Україна має добре підготовлених фахівців у сфері травматерапії, психосоціальної підтримки ветеранів війни, ВПО тощо. Таким чином, Національною психологічною асоціацією України було запропоновано, а Албанською асоціацією прийнято підтримку.



Д-р Віталій Климчук, віце-президент НПА, здійснив візит до Тирани для підтримки колег. За чотири дні (14-17 січня 2020) було проведено 3 семінари.

Загальною метою було підтримати психологів та інших фахівців у розбудові потенціалу для забезпечення психологічної підтримки для тих, хто пережив травми.

Такі завдання були узгоджені сторонами:

  • Підвищення потенціалу психологів у здійсненні доказових втручань із подолання наслідків травм.

  • Підтримати розвиток сталої системи психосоціальнго реагування на травми, кризи і катастрофи.

  • Налагодити співпрацю та обмін досвідом між Албанією та Україною у сфері психотравматології та кризової психології.


Семінар "Як ми можемо побудувати кращу систему психосоціальної підтримки у надзвичайних ситуаціях" відбувся 14 січня 2020 року, у головному офісі Асоціації психологів Албанії. Зустріч відвідали представники низки різних організацій: “Save the Children”, “World Vision”, “Sate Agency for the Rights and Protection of Children”, “Different and Equal”, “Terre des Hommes”, “Hello! Friend”, “ABC Clinic”, “Women Forum Elbasan”, “Women-Peace-Security”, “National Line Against Violence to Women” тощо. Разом ми спробували досягти спільного розуміння поточної ситуації, прогалин і ресурсів, які будуть використовуватися для їх подолання. Учасники отримали огляд Піраміди послуг і принципів Міжвідомчого постійного комітету, а також низки доказових психосоціальних втручань (Керівництво mhGAP 2.0, Управління проблемами, тощо) та інших доказових інтервенцій для травми (ТФ КПТ, EMDR). Нарешті, частина роботиу була присвячена пошуку рішень. Для цієї мети ми використовували техніки управління складністю, і спробували розробити "найкращий" і "найгірший" сценарій, і подивитися на кроки, які можуть призвести до успіху або невдачі. Учасники зафіксували, що об'єднання ресурсів, координація діяльності, розвиток людських ресурсів та забезпечення фінансування є найбільш відповідними напрямками для майбутньої діяльності.

Семінар "Вступ до травма-фокусованої когнітивно-поведінкової терапії для посттравматичного стресового розладу" відбувся 15-16 січня 2020, в Середземноморському Університеті. 140 психологів відвідали семінар і здобули розуміння принципів роботи із наслідками травм.

Останній семінар був проведений для психологів, які працюють з дітьми та підлітками, «Травма-фокусовані групові інтервенції для дітей: Навчання Технікам Відновлення (TRT, Великобританія) і Підтримка учнів, які зазнали травми (SSET, США)" (17 січня 2020).

Учасники заходів прагнули вчитися і отримувати доказові наукові знання, а також ділилися своїм досвідом боротьби з наслідками землетрусу.

Підсумовуючи, зазначимо, що вважаємо систематичну освіту в психології травми, криз і катастроф такою, що повинна бути доступна для всіх країн по всьому світу.





Підготовлено: Віталій Климчук, віце-президент НПА, Вальбона Треска, президент Асоціації психологів Албанії


1 перегляд0 коментарів
bottom of page